
Olaf Brocks en Khadira ‘Katja’ Erradi Ouazzani. Onze nieuwe wijkagenten.
foto: Sandra Peerenboom
In ons vorige nummer presenteerden wij de twee wijkagenten in Maaspoort, Mandy van Os en Roy Otten. Maar het kan snel gaan. Per 1 mei komt er een nieuw duo in onze wijk. Khadija Erradi Ouazzani (41 jaar) en Olaf Brocks (31). Mandy en Roy hebben andere functies aanvaard. Mandy is inmiddels wijkagent in Tilburg waar ze een vaste aanstelling kreeg. Roy maakt na elf jaar als wijkagent in de Maaspoort gewerkt te hebben de overstap naar de recherche. Een officieel afscheid volgt nog.
Van het nieuwe tweetal is Olaf zich al twee weken aan het oriënteren in zijn nieuwe werkomgeving. Hij komt van de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO), maar miste daar vooral de ‘verbinding met mensen op straat’. Olaf: “Ik had een leuke uitdagende job bij het DRIO, maar eerder was ik jeugdagent, agent in het horecateam en werkzaam bij de districtsrecherche. Door die ervaringen miste ik bij het DRIO vooral het contact met mensen, Wat ik het waardevolste aspect vind als politieman.”
Twintig jaar ervaring
Dat geldt eigenlijk ook voor Khadija (roepnaam Katja), die ondanks haar leeftijd al een rijke carrière als agent heeft. Vanaf 2001 is zij aan het Bossche korps verbonden. Als agent, hoofdagent, coach studenten en ze werkte net als Olaf ook in het horecateam. De laatste 2,5 jaar was ze al wijkagent. In de Kruiskamp. Daar koos ze destijds heel bewust voor. “Ik was een beetje klaar met ‘pleisters plakken’, vertelt Khadija. “Ik wilde meer tussen de mensen en contact met burgers. Als wijkagent heb je dat. Dat is mij op de Kruiskamp ook erg goed bevallen.”
Maar na 2,5 jaar vond ze het tijd worden voor een andere wijk. Khadija: “Iedere wijk is anders. Ik heb geen Bossche roots, kom van elders uit Brabant, maar werk hier nu al twintig jaar. Ik voel me als agent thuis in Den Bosch. In de 2,5 jaar Kruiskamp heb ik ontzettend veel geleerd. Die kennis wilde ik ook eens in een geheel andere omgeving inzetten.”
Den Bosch-Noord en Maaspoort zijn geen vreemd terrein voor haar. Ze heeft hier al gewerkt als agent in het ‘cluster Maaspoort’ en in de gehele wijk Noord. “Met erg veel voldoening”, zegt ze zelf. “Niet direct als wijkagent maar wel werk wat er voor de bewoners toe doet. Ik kende Maaspoort dus al vrij goed. Toen de vacature kwam, hoefde ik niet lang na te denken. Ik vind het een leuke en mooie wijk. Veel groen. Heel divers. Buurten met dure huizen. Buurten met sociale woningen. Een diverse bevolkingsopbouw. Maar ook een wijk met zijn eigen problemen. Ik wil samen met Olaf en andere instanties een bijdrage leveren aan het beheersen van die problemen.”
‘Maaspoorters zwaaien naar politie’
Olaf heeft evenmin Bossche roots, maar zijn familie van moederskant is wel hartstikke Bosch. “Ik ben natuurlijk al veertien jaar actief als politieman. Door mijn eerder opgedane werkervaring in de stad en mijn familie roots voel ik mij verbonden. De schoonheid van de stad zie ik echt wel. Net zo goed als die van de Maaspoort. Heel veel mooi groen. Uiteindelijk heb ik zelf niet voor de Maaspoort gekozen, maar heeft de Maaspoort mij gekozen. Dit voelde voor mij als thuiskomen. Ik weet niet waarom, maar dat was wel mijn gevoel. Mij viel meteen op, dat de inwoners heel soepel met de wijkagenten om gaan. Hier zwaaien de mensen naar de politie. Een fijne ervaring om zo snel in verbinding te zijn.”
‘Er is hier ook vaak van alles te doen waar je als wijkagent mee te maken kunt krijgen. Het winkelcentrum, het sportcentrum met diverse accommodaties, de grote natuurgebieden. Het werk voor ons zal divers en uitdagend zijn.”
Khadija was het diverse karakter van de faciliteiten in de wijk ook al opgevallen. Zoals ook het verschil in architectuur met de Kruiskamp, wat natuurlijk een wijk is uit de jaren zestig en zeventig. “In de Kruiskamp is veel hoogbouw, veel flats. In Maaspoort is dat een stuk minder. Voor contacten met de inwoners is de structuur in Maaspoort beter. Je legt sneller contact met de mensen, al gaat dat door tijdgebrek niet meer zo intensief als vroeger. Nu moeten we met zoveel dingen rekening houden, maar omgaan met de mensen blijft wel het leukste aspect van het werk als wijkagent.”